20 Septembrie 2011, Scris de: Monitorul
Peste 20 de tone pe hectar este producţia record obţinută anul acesta la “cartoful brand de Râşca”, cantitate care nu a mai fost recoltată de câteva decenii, conform primarului comunei, Ioan Morar.
“Comparativ cu anul trecut, localnicii au obţinut o producţie de patru ori mai mare”, a declarat edilul.
Belşugul este pus pe seama vremii, care nu a fost nici secetoasă, dar nici ploioasă, determinând producţii record în agricultură şi la grâu sau porumb.
Chiar dacă preţul cartofului a scăzut până la 0,50 de bani din cauza lipsei spaţiilor de depozitare şi implicit a necesităţii de a vinde înainte ca recolta să fie distrusă de îngheţ, profitul locuitorilor din comună este în continuare consistent, datorită creşterii cantităţii destinată vânzării. În primăvara acestui an, preţul cu care se vindea kilogramul de cartofi depăşea 2 lei, creşterea ofertei determinând scăderea.
Înmatriculat recent ca brand, cartoful de Râşca se comercializează pe pieţele clujene, în concurenţă cu alţi cartofi vânduţi sub aceeaşi denumire. Aproximativ 20% dintre cartofii de Râşca sunt “contrafăcuţi”, după spusele primarului Ioan Morar.
Recordul la dimensiunea unui tubercul obţinut în zonă este de 2 kilograme şi 100 de grame şi a fost „recunoscut” la Festivalul Cartofului de la Râşca, în 2009. Cultivatorul, o doamnă din comună, a primit atunci un premiu de 150 de lei oferit de Consiliul Local.
Centru pentru prelucrarea cartofilor la Râşca
05 Ianuarie 2011 Daciana DERDA
În comuna Râşca, din judeţul Cluj, se va construi, anul acesta, cu fonduri europene, un centru pentru preluarea şi prelucrarea cartofilor. 700 de familii din localitate îşi asigură existenţa din cultivarea cartofilor şi susţin că producţiile bune sunt date de pământul rodnic din zonă, îngrăşat de-a lungul anilor în mod natural.
La Festivalul Cartofului din 2007, un cartof de peste 2 kilograme a fost premiat de Consiliul Local, a mai spus primarul.
La Râşca, plantaţiile de cartofi ocupă peste 1.000 de hectare. Anul trecut, deşi recolta a fost foarte bună, ea a rămas nevândută. Acum, pe câmpurile din comună creşte un soi nou de cartofi, folosit în special pentru producţia de chipsuri.