07 Mai 2014 11:27
- Dăunătorii de primăvară din culturile de cartofi sunt adulţii hibernanţi ai gândacului din Colorado. Tratamentele la culturile/tufele de cartofi răsărite se fac când se constată prezenţa unui adult la 4 – 5 tufe.
Reţete:
• Fâstâc 10 EC 10 EC – 0.1 l/ha sau
• Karate Zeon – 0.2 l/ha sau
• Cyperguard 25 EC – 0.08 l/ha sau
• Pyrinex Quick – 1.0 l/ha sau alte produse omologate cu acţiune similară, clasificate (Xi – Xn).
Tratamentul poate fi complexat cu primul tratament preventiv pentru mană. Ca reţetă se recomandă folosirea produselor ce conţin s.a. fluazinam. Denumirea lor comercială este Banjo 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha); Nando 500 SC 0.3 – 0.4 l/ha); Shirlan 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha); Terminus 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha). Se pot folosi şi alte produse de contact cu efect preventiv: Bravo 500 SC – 0.2 % sau Antracol 70 WP – 0.2 % sau Alcupral 0.3 % sau Dithane M 45 – 0.2 % etc.
Atenţie!
Tratamentul poate fi efectuat în zilele însorite, fără vânt cu temperatura aerului mai mică de 24ºC. Perioada optimă de aplicare a tratamentului este după răsărirea culturii – până la apariţia larvelor.
- Dăunătorii de primăvară din răsadurile de legume (roşii, vinete, ardei, castraveţi, pepeni) se combat cu tratamente specifice după plantarea la locul definitiv în câmp sau spaţii protejate.
Bolile/dăunătorii sunt de colet și boli ale aparatului foliar. Aplicarea tratamentului se va face la plantare, odată cu prima udare sau la 2-3 zile după. Cantitatea de soluţie este de 0.5 l/planta.
Reţete:
- Previcur Energy – 0.1 % sau
- Topsin 500 SC – 0.14 % + Dithane M 45 – 0.2 % sau Folpan 80 WDG – 0.15 % sau Merpan 80 WDG – 0.15 %.
Pentru dăunători reţeta optimă este Novadim Progres – 0.2 % sau Actara -0.02 %. Acest produs se foloseşte doar la culturile din spaţii închise. Tratamentele vor fi foliare sau la rădăcina fiecărei plante după plantare. Pentru culturile de castraveţi şi pepeni îndeosebi cele din spaţii închise se vor efectua tratamente preventive sau curative împotriva fuzariozei, pătării unghiulare şi manei. Pentru fuzarioză se vor efectua tratamente preventive, prin udarea fiecărei plante cu soluţie în concentraţie de 0.05 % (500 ml soluţie/plantă). La depistarea primelor simptome de boală folosiţi produsul în C % de 0.1 % = TOPSIN AL 70 PU (tiofanat metil 70 %) - 0,05 – 0,1% =
Pentru mană şi pătare unghiulară se aplică reţeta Bravo 500 SC (s.a. clorotalonil 500 g/l) – 0,2 % (acţiune de contact) sau Curzate Super (Cymoxanil 4 % + Mancozeb 40 %) acţiune sistemică sau Manoxin C 50 PU (s.a. 25 % Cupru din oxiclorura + 24 % fosetil de aluminiu + 1 % miclobutanil) - 0,4% (sistemic) sau Melody Compact 49 WG – (s.a. iprovalicarb 8.4 % + cupru 40.6 %) - 0.2 % sistemic.
Alte recomandări:
Pentru fuzarioză se execută tratamente preventive! Pentru mană şi pătare unghiulară tratamentele se execută din 7 în 7 zile dacă se folosesc produse de contact sau după 10-12 zile dacă s-a utilizat un produs cu acţiune sistemică. La tratamentul următor se vor folosi produse cu substanţe active diferite.
Bolile din culturile de ceapă sunt mana și infecţiile primare. Tratamentul trebuie să fie preventiv şi curativ. Se execută tratamentul T2 pentru cultura de ceapă din arpagic şi T1 pentru cele înfiinţate prin semănat direct sau răsad.
Atenţie!
Perioadele ploioase, nopţile reci şi zilele călduroase sunt favorabile atacului de mană. Se va efectua tratament imediat ce condiţiile meteo fac posibil acest lucru.
Reţete:
- Acrobat MZ 90/600 WP – 0.2 % sau
- Aliette 80 WG – 0.3 % sau
- Previcur Energy – 0.1 %. Sau
- Ridomil MZ 68 WG – 0.25 %. Sau
- Folio Gold – 0.075 % sau
- Manoxin C 50 PU – 0.4 % sau alt produs omologat cu efect similar
Se poate executa un tratament complexat cu un insecticid împotriva dăunătorilor musca cepei şi a usturoiului şi tratamentul al II-lea generaţia I, G1 pentru gărgăriţă cepei, tratamentul al II-lea generaţia I G1 şi pentru trips primul tratament..
Insecticidele recomandate sunt Actara, Karate Zeon, Kohinor, Reldan, Mospilan, Novadim Progress sau altele omologate în UE şi România. Dacă a fost efectuat tratamentul1 pentru dăunători se ţine cont de numărul de zile de la tratament şi de timpul de acţiune al produsului folosit.
Atenţie!
- Pentru aderența soluţiei se adaugă obligatoriu Aracet – 0.2 % sau alt produs cu proprietăţi de lipirea soluţiei pe frunze (Şpur, Nu – Film, Silwet Gold etc.);
- Tratamentul se efectuează dus - întors pentru a acoperi întreaga suprafaţă cilindrică a frunzelor;
- Tratamentul următor se va face după 10 - 12 zile în funcţie de produsul folosit;
- Intervalul între tratamente se adaptează în funcţie de presiunea de infecţie, dezvoltatea culturii şi de condiţiile climatice;
- La o eventuală presiune de infecţie ridicată numărul de zile până la următorul tratament se reduce la 7 – 10 zile;
- Se efectuează 2-3 tratamente utilizând produse cu s.a. diferite;
- Dacă se utilizează produse de contact, tratamentul se repetă după 5-7 zile;
- Ceapa verde pentru consum curent nu se tratează.
Boala din culturile de căpşun este putregaiului fructelor. Tratamentul se face prin stropirea culturii în funcţie de precocitatea soiurilor. Pentru soiuri sau hibrizi cu coacere timpurie la scuturarea petalelor - creşterea fructelor este următoarea rețetă:
- Topsin Al 70 PU – 0.1 % sau Switch 62.5 WG -1 kg/ha.
După fiecare recoltare se aplică următoarea rețetă:
- Teldor 500 SC – 0.15 % (Timp de Pauză 1 -3 zile)
- Switch 62.5 WG- 1 kg/ha (Timp de pauză -3 zile).
- Rovral 500 SC – 0.1 % (Timp de pauză 7 zile)
- Topsin Al 70 PU – 0.1 %. (Timp de pauză 14 zile) sau alte produse cu efect similar.
Tratamentele se aplică în funcţie de tipul de cultură (câmp sau spaţii protejate) condiţiile meteo, sistemul de irigare, mulcirea solului, sensibilitatea soiurilor. În anii ploioşi boala poate cauza pierderi însemnate de recoltă (până la 50 – 80 %). La soiurile de căpşun târzii şi semitârzii se efectuează cel de al II-lea tratament cu Topsin 0.1 % la interval de 10-14 zile când plantele sunt în plină floare.
- La sfârşitul înfloritului (s.a. tiofanat metil nu afectează grăunciorul de polen);
- Botricide specifice după fiecare recoltare;
Dacă se constată prezenţa acarienilor folosiţi acaricide specifice: Ortus 0.05 % sau alt produs avizat. Alte măsuri de limitare a atacului sunt reducerea foliajului, eliminarea excesului de umiditate și aerisirea culturii. Prin păstrarea unei densităţi optime, folosirea foliilor de plastic, mulcirea solului cu paie sau alte materiale pentru evitarea contactului fructelor cu solul se face tratament chimic preventiv.
Bolile/dăunătorii din culturile de fasole (grădină şi câmp) sunt antracnoza, bacterioza și afidele.
Reţete:
Pentru antracnoza: Merpan 80 WDG -0.15 % sau Captan 50 WP -0.2 %.
Pentru bacterioza: Alcupral 50 PU – 0.25 % sau Champion 50 WP – 0.25 % sau Funguran OH
50 WP – 0.25 %
Pentru dăunători: Calypso 480 SC – 0.02 %, Mavrik 2 F - 0.02 %, Mospilan 20 SG -0.02 % sau
Karate Zeon 0.015 % sau Kohinor 200 ŞL – 0.04 % sau alte aficide specifice
Perioada optimă de tratament este în faza de cotiledoane – apariţia primelor două – trei frunzuliţe adevărate. Tratamentul se poate aplica şi la culturile de castraveţi şi pepeni din câmp.
Atenţie!
- Se foloseşte insecticidul doar atunci când dăunătorul este prezent.
Dăunătorii/bolile din arborii din parcuri, scuaruri și aliniamente stradale, curți, grădini particulare, plantații pomicole sunt tigrul platanului, fluturele cu abdomenul auriu, omida păroasă a stejarului, inelarul, purecii meliferi, păduchii de frunză, păduchele lânos, țânțărașul frunzelor de buxus, viespea lăstarilor de măr și păr etc., precum și ciupercile de tip făinare şi alte boli foliare, de scoarță și lemn. Pentru prevenire și combatere se vor efectua două tratamente fitosanitare.
Reţete:
MOSPILAN 20 SP 0,025% sau RELDAN 22 EC 2,0 – 2,2 l/ha + SCORE 250 EC 0,015% + FOLPAN 80 WDG 0,1% + ARACET 0,2%;MOVENTO 100 SC 1,875 l/ha sau PYRINEX QUICK 0,1% + DITHAN M 45 0,2% + ARACET 0,2%
Perioada optimă pentru tratament:
Tratamentul I: 7 - 12 mai 2014
Tratamentul al II-lea se va repeta la 7 - 10 zile de la tratamentul anterior.
Știri fitosanitare - legumicultura
Dăunătorii de sol din culturile de porumb şi floarea soarelui sunt gândacul pământiu și răţişoara porumbului.
Atenţie! Adulţii de răţişoara porumbului migrează de la cultura de porumb la cea de floarea soarelui. Perioada optimă de tratament este în timpul şi după răsărirea culturii şi este condiţionat de prezenţa dăunătorilor (peste 3 % plante atacate). Tratamentul este obligatoriu acolo unde la semănat s-a folosit sămânţa tratată doar cu fungicid.
Reţete:
Calypso 480 SC – 0.090 l/ha sau
Imidan 50 WP – 1.5 kg/ha sau
Mospilan 20 SP – 0.100 kg/ha sau alte produse omologate în UE şi România şi cu acţiune similară.
Dăunătorii din culturile de legume din camp sunt melcii fără cochilie, viermii sârmă și coropişniţele. Perioada optimă de tratament este la apariţia primelor semne că dăunătorii exista în cultură: frunze cu aspect de păşunat, răsaduri retezate la nivelul solului, rădăcini mâncate etc. şi întotdeauna după perioade ploioase la melcii fără cochilie.
Reţete:
- Optimol 4 G (s. a. metaldehida 5 %)– 15 kg/ha; 15 g/10 mp sau;
- Agrosan B (s. a. metaldehida 5 %)– 15 kg/ha; 15 g/10 mp sau;
- Mesurol 2 RB (s. a. metiocarb 2 %)- 5 kg/ha sau 5 g/10 mp.
Atenţie!
- Momelile se aplică prin împrăştiere la suprafaţa solului său pe rândul de plante.
- Pentru a evita infestările din exterior este recomandat ca produsele să fie aplicate de-a lungul marginilor suprafeţelor de tratat.
- Aplicarea granulelor, după - amiază sau seara în lipsa dăunătorului.
- Nu necesită incorporare în sol.
- Prăşile repetate, irigare moderată, evitarea excesului de umiditate.
- Atenţie! La culturile de varză și salată granulele nu trebuie să ajungă între frunzele căpăţânilor în formare.
- Produsele au efect repelent (substanță care prin calitățile sale organoleptice - gust, miros - îndepărtează rozătoarele, insectele, păsările etc.
- Rezultatele maxime se obţin în condiţii de umiditate.
- Mesurol 2 RB Combate şi coropişniţele la culturile de tomate. Se utilizează la plantare sau în vegetaţie prin împrăştiere uniformă sau din loc în loc cu respectarea dozei la unitatea de suprafaţă. Împotriva coropişniţelor este necesară o uşoară incorporare în sol. Astfel se combat şi melcii cu cochilie. Se aplică cel mult două tratamente într-un sezon iar timpul de pauză este 14 zile.
Reţeta:
- COROCID Forţe (s.a. 0.5 % lambda cihalotrin + 0.2 % ulei de portocale)- 5 kg/ha/40 g/80 mp.
Produsul are efect repelent asupra păsărilor şi animalelor domestice. Atenţie la aplicare a produselor: momelile vor fi aplicate înainte sau după plantarea răsadurilor prin împrăştiere la suprafaţa solului, în benzi sau sub formă de grămăjoare la baza fiecărei plante. Pentru rezultate bune încorporarea produselor în sol este obligatorie: în cazul terenurilor infestate, cele fertilizate cu gunoi de grajd nefermentat, la pregătirea terenului în vederea plantării sau concomitent cu plantatul (sau semănatul).
Dăunătorul din culturile de mazăre este gărgăriţa mazării.
Tratament în fenofaza de înflorire – deschiderea primelor flori cu produse.
Reţete cu produse piretroide (Mavrik 2 F – 0.05 %; Decis Mega 50 EW - 0.02 %; Fâstâc 10 EC – 0.02 %) sau neonicotinoide: Mospilan 20 SP – 0.025 %; Calypso 480 SC – 0.02 %.
Alte recomandări: în cazul folosirii produselor piretroide se va asigura o acoperire completă şi uniformă a plantelor, se evită stropirea plantelor la temperaturi ridicate (peste 22 ° C). Produsele Mavrik, Calypso şi Mospilan 20 SG sunt selective pentru albine. Cu acest tratament sunt combătute şi ale gărgăriţe dăunătoare culturii de mazăre (cele dungate, Sitona spp) care rod foliolele frunzelor sub formă de dantelă dar şi molia păstăilor de mazăre. Larvele moliei rod boabele din păstăile de mazăre. Atacul se întâlneşte mai mult la
Știri fitosanitare din 12 mai
12 Mai 2014
Dăunătorii/bolile din livezile cu cireş şi vişin sunt musca cireşelor, afidele, monilioza, pătările și ciuruirile. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentelor la cireşii şi vişinii cu coacere târzie.
Reţete:
Tratamentul 1: CALYPSO 480 SC = 0,025 + TOPAS 100 EC = 0,05% sau
ACTARA = 0,02% + BRAVO 500 SC = 0,15%
Tratamentul al II-lea: Se execută la 7-9 zile de la primul tratament.
DECIS MEGA 50 EW = 0,015% + CHORUS 75 WG = 0,02% + TOPSIN 500 SC = 0,1% sau
NOVADIM PROGRESS = 0,075% + TELDOR 500 SC = 0,08% + TOPSIN AL 70 PU = 0,07% sau
KARATE ZEON = 0,015% + SCORE 250 EC = 0,02%. Sau
FASTAC 10 EC = 0,02% + ROVRAL 500 SC = 0,1%
Atenţie!
Tratamentul optim se va executa la soiurile târzii, când soiurile timpurii de mai sunt în pârgă.
Respectaţi timpul de pauză până la consumul fructelor (8 -10 zile de la ultimul tratament). Pot fi utilizate şi alte produse omologate în UE şi România pentru testele amintite.
Bolile din culturile de viță de vie sunt mana, făinarea, rujeola, mana şi făinarea pe frunze şi ciorchine. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului al II-lea care este un tratament de siguranţă atunci când lăstarii au 50-70 cm. lungime, mai ales în zonele favorabile făinării şi rezervă mare de acarieni.
Reţete:
- MIKAL FLASH = 0,3% + TOPSIN 500 SC = 0,15% sau;
- ANTRACOL 70 WP = 0,2-0,3% + KARATHANE GOLD = 0,05% sau;
- FLOWBRIX = 0,25% + FOLICUR SOLO 250 EW = 0,04% sau;
- DITHANE M-45 = 0,2% + KUMULUS DF = 0,3%. Sau;
- CAPTAN = 0,25% + SULPHUR = 0,4%.
Atenţie! Pe parcelele cu atac de acarieni, se recomandă folosirea în amestec a produsului ENVIDOR = 0,04% sau MILBECNOCK = 0,08% sau alte acaricide. Pot fi folosite şi alte produse omologate în UE şi România pentru testele amintite.
Boala din culturile de ceapă este mana cepei.
Rețete la tratamente pentru prevenire si combatere:
- BRAVO 500 SC - 2,0 l/ha sau 5 – MERPAN 50 WP - 0,2 % sau
- BANJO 500 SC - 0,04 % sau 6 - CAPTAN 80 WDG - 0,15 % sau
- ODEON 820 WDG - 0,12 % sau 7 - ACROBAT MZ 90/600 WP - 2,0 kg/ha.
Perioada optimă de tratament 14 - 20 mai 2014.
Atentie! Pentru o mai bună aderență se va adauga adeziv :- ARACET – 0,15%.
Tratamentul se va repeta la 7-10 zile în funcţie de remanenţa fungicidului si se va prelungi cu numărul de zile cu ploaie. Se pot utiliza utiliza şi alte produse de protecţia plantelor omologate în UE si România.
Sanatatea
Boala din culturile de fasole este antracnoza.
Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea primului tratament imediat dupa răsărire – faza cotiledonală.
Retete:
- CAPTAN 50 WP - 0,25 % sau
- MERPAN 80 WDG - 0,15 %.