19-10-2008
Consiliul Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul local Râşca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj a organizat duminică, 19 octombrie 2008, în localitatea Râşca,“Festivalul cartofului”. După deschiderea oficială făcută de primarul PD-L, Ioan Morar a urmat o slujbă religioasă de “Ziua recoltei” (12.00), discursurile oficialitatilor, concursuri, o expozitie agricola, spectacol folcloric, foc de artificii şi hora satului şi balul de la Râşca. Invitaţi: Cununa Transilvana, Maria Marcu, Amalia Codorean Chindriş, Mariana Morcan, Florin Bota, Marc Anghel, Vadan Szilaghi Marcela, Sergiu Pop, Marian Dascal, Ghiţă Baciu, Crucita Cistelecan, Ansamblul folcloric “Craisorul”, Taraful “Tulnicele Iancului” din Râşca şi Grupul de copii al şcolii din Râşca.
Vremea frumoasă a îndemnat localnicii, oaspeţii de la Cluj şi, mai ales, politicienii să participe la acestfestival, care a devenit o tradiţie în comuna clujeană Râşca. Au profitat şi echipele de campanie ale PD-L şi PNL să facă propagandă electorală, deşi în mod legal campania nu a început. Au fost prezenţi politicienii Alin Tişe, preşedintele CJC, Tudor Ştefănie, primarul Turzii, euro-parlamentarul Rareş Niculescu, Alexandru Cordoş de la PSD, deputatul Mircia Giurgiu, Minodora Luca, “primăriţa” de Băişoara etc.
În timpul discursurile politicienilor, care nu prea a interesat asistenţa, râşcanii şi oaspeţii veniţi de la Cluj au mâncat mici şi au băut bere. Clujenii prezenţi la festival au cumpărat mulţi saci de cartofi şi lăzi cu morcovi uriaşi. Ţărani locului au fost încântaţi că anul acesta au avut o recoltă bună de cartofi şi au pus pe tarabe cartofi de un kilogram/bucata. Mulţumiţi au fost şi comercianţii de mici, cârnaţi şi bere pentru marfa vândută.
Unii ţărani şi-au arătat nemulţumirea politicienilor prezenţi că nu au unde să-şi vândă marfa, deoarece agenţii economici şi mafia super-marketurilor preferă să cumpere cartofi de import. Unii ţărani din Râşcă au ajuns să-şi arunce marfa în pădure pe un deal din apropierea comunei, pentru că nici măcar complexele de porci nu doresc să le cumpere cartofii.
O parte din politicienii prezenţi s-au grăbit repede să servească masa oferită de primar şi au fugit apoi cu maşinile la Cluj. Râşcanii au rămas pe loc cu problemele lor nerezolvate.
Poliţia Rutieră, ca de obicei, a fost prezentă la manifestare numai când au stat politicienii. După ce aceştia au plecat s-au făcut dispăruţi din zonă. Aşa că traficul aglomerat de la plecare a blocat aproape o oră numeroşii clujeni în autoturisme, care au dorit să se întoarcă acasă.
Aceste festivaluri sunt frumoase prilejuri de a reînvia tradiţia locurilor, dar păcat că administraţiile locale şi politicienii preferă să le transforme în bairamuri politice spre exasperarea participanţilor.
Ionuţ Ţene