Yahoo News – 20 de ore în urmă
Cartoful modificat genetic are o genă de la o rudă sălbatică. Oamenii de ştiinţă britanici au creat un tip de cartofi modificaţi genetic care rezistă în faţa celui mai mare duşman al legumelor – mana. Mana cartofului (Phytophthora infestans), cea care a declanşat Marea Foamete Irlandeză din anii 1840, atacă în prezent până la 30-50% din recoltele de cartofi din toată lumea.
După trei ani de teste, cercetătorii de la John Innes Centre şi Sainsbury Laboratory din Norwich, Anglia, au arătat că noul tip de cartof, modificat genetic, se poate dezvolta sănătos, fără probleme, chiar dacă este expus la mană, relatează bbc.co.uk. Înainte ca acest OMG să fie cultivat însă în scop comercial este necesară aprobarea lui de către UE.
Cartofii sunt legume extrem de vulnerabile la mană, o ciupercă ce se dezvoltă în special în condiţii de umiditate mare, destul de frecventă în Europa în anotimpul recoltei. „Infecţia” se răspândeşte cu o viteză foarte mare, iar impactul asupra culturilor este devastator. Pentru a împiedica apariţia manei, fermierii sunt adesea nevoiţi să stropească culturile de până la 15 ori pe sezon.
În cadrul unui proiect european menit să studieze potenţialul biotehnologiei în a proteja culturile, cercetătorii britanici au început, în 2010, testarea unui tip de cartof modificat genetic. Acesta este o variantă îmbunătăţită a cartofului Desiree (cu coajă roşie şi pulpă galbenă), căruia i-a fost adăugată o genă, preluată de la o rudă sălbatică a cartofului din America de Sud, genă care ajută planta să îşi activeze apărarea naturală împotriva manei.
Prof Jonathan Jones, coordonatorul studiului, spune că încrucişarea cu rude sălbatice este laborioasă şi destul de riscantă. Până când cartoful îmbunătăţit ajunge să fie cultivat la scară largă, agentul patogen care produce mana ar putea evolua şi dezvolta abilitatea de a învinge noua apărare a legumei. Însă cercetătorul este de părere că este de preferat să se controleze „boala” prin intemediul geneticii, decât cu ajutorul chimicalelor.