sâmbătă, 22 februarie 2014

Sărbătoarea mărului la Naturalma

20 Ianuarie 2014
Naturalma SA, companie de care aparține Pepiniera pomicolă Holland Alma, cu sediul central în Piricse (Ungaria), a organizat, la pepinerele sale de la Csobád (Ungaria), o zi dedicată mărului. Evenimentul desfășurat pe 11 septembrie a fost prilej pentru lansarea unei cărți de specialitate cu titlul „Producerea mărului pe temelii noi", carte numită de cei mai mulți parteneri pur și simplu „Cartea Naturalma". Cei peste 200 de producători de mere prezenți au intrat, gratuit, în posesia cărții. „Producerea mărului pe temelii noi" va fi disponibilă, în curând, și în limba română.
Naturalma înseamnă fructe sănătoase, cheltuieli mici, profit mare
Pepiniera care a găzduit evenimentul Naturalma și-a propus ca obiectiv principal restabilirea gloriei din trecut a producției de mere, care ar aduce beneficii pentru toți producătorii de măr. A început producția și înmulțirea unor soiuri noi de mere de consum, rezistente la boli, care necesită tratamente mai puține, pot fi produse cu costuri mai mici, dar totodată au un aspect foarte atractiv, gust excelent și o depozitabilitate mărită. Selectarea soiurilor și structurarea programului au fost precedate de o muncă de pregătire de 5 ani. 130 de hectare din noile soiuri au fost deja plantate, dar pentru o bază de mărfuri ar fi necesare minimum 2.000 de hectare. Naturalma SA asigură cadrul acestui program oferind consultanță și marketing. Se dorește ca până la realizarea unei baze mai serioase de mărfuri/fructe din soiurile noi (Red Topaz®, Rozela®, Luna®, Orion® și Sirius®), brandul Naturalma® să fie familiar, precum și un produs căutat pe piața de consum. Naturalma® reprezintă legătura dintre producător și consumator. Interesul producătorului este de a utiliza substanțe chimice mai puține, pentru că astfel costurile proprii de producție sunt reduse, iar producătorul obține un profit mai mare. Consumatorul este interesat de fructele sănătoase, cu o încărcare chimică minimă. Comercianții sunt fericiți să comunice mesaje de marketing de acest gen. Astfel, și al treilea participant (operator) din piață poate să se conecteze cu ușurință la sistemul Naturalma®.
„Cartea Naturalma" sau „Producerea mărului pe temelii noi"
Producătorii Naturalma® doresc să producă mere de consum de calitate excelentă, nu mere industriale. Pentru realizarea acestui lucru Naturalma SA asigură tot sprijinul profesional. În primul an, producătorii beneficiază de 2-3 consultanțe gratuite în livada proprie, iar cartea specializată „Producerea mărului pe temelii noi", tocmai lansată în Ungaria pe data de 11 septembrie în Ungaria, este pusă gratis la dispoziția producătorilor de mere în vederea realizării unui viitor de succes. Cartea va apărea și în România, în curând. „Producerea mărului pe temelii noi" conține semnătura unor specialiști de seamă care scriu despre folosirea soiurilor și altoilor, despre situația actuală a producției de mere și scenariile posibile de viitor. Alături de ei, firme locale consacrate din sectorul pomicol prezintă cele mai recente cercetări, inovații și recomandări tehnologice aferente. Cartea este rezultatul unei cooperări exemplare și se bazează pe lucrări pregătitoare de jumătate de an. Cei mai mari producători și distribuitori de pesticide, lideri ai tehnologiilor de mecanizare și tehnologiei de stropire, precum și producători renumiți de îngrășăminte apar împreună în această publicație. Cartea nu este totuși despre lupta cu concurența, ci despre gândire și acțiune comună reală. În această stare de spirit s-a desfășurat și evenimentul din 11 septembrie, unde fiecare dintre cei peste 200 de producători de mere a primit un exemplar gratuit din publicația de 160 de pagini, care în următorii doi ani va fi folosită zi de zi în scopul de a-și înlesni fiecare activitatea în livada proprie.
De asemenea, grație contribuțiilor firmei gazdă a evenimentului Naturalma SA și a companiilor participante, cele 4800 de exemplare rămase își vor găsi tot gratis proprietarul la evenimentele legate de mere care vor avea loc în viitor. Cartea nu este disponibilă în magazine. Un exemplar gratuit se poate obține exclusiv la evenimentele profesionale legate de mere și organizate de către Holland Alma SRL, Naturalma SA, Agrolanc SRL, BASF, Bayer, Biocont, Bioferm, Farmcenter, Cheminova, Dow Agro, Dupont, Farmcenter, Malagrow, Nitrogénművek și/sau Syngenta.

Ajutor pentru cultivatorii de cartofi

13 Februarie 2014 
Hotărârea de Guvern privind aprobarea ajutorului de stat care se acordă producătorilor de cartofi afectaţi de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului pentru recolta anului 2012 a fost adoptată de guvernul României. Actul normativ are în vedere stimularea producţiei autohtone de cartofi de sămânţă şi de consum, precum şi obţinerea unor producţii de calitate superioară, prin aplicarea corectă a măsurilor de control în cazul depistării organismelor dăunătoare.
Valoarea totală a ajutorului financiar, acordat de la bugetul de stat, pentru recolta anului 2012 este de 2.000.000 lei, beneficiarii fiind doar producătorii afectaţi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi) şi/sau Ralstonia solanacearum(putregaiul brun al cartofului) care au respectat prevederile articolului 5 din Hotararea de Guvern nr. 299 din 2012 privind normele metodologice de acordare a ajutoarelor de stat producătorilor de cartofi afectați de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului, cu modificarile si completarile ulterioare.

vineri, 21 februarie 2014

Cum poti obtine o diploma de fermier in agricultura ecologica

manager.ro 
Cursul de agricultura ecologica este disponibil in 3 module. Cursantii pot opta pentru unul dintre urmatoarele module potrivit afacerii tale si planurilor de dezvoltare:
- Curs operator in ferme ecologice mixte-Curs operator in ferme ecologice vegetale-Curs operator in ferme ecologice animale
Modulele acopera toate instrumentele de aplicare a legislatiei din acest domeniu, prezinta cele mai noi forme de sprijin pentru sustinerea si dezvoltarea fermelor dar si metode de promovare a produselor ecologice pe piata autohtona si in strainatate. 
Trainerii sunt specialisti in domeniu, cu o vasta experienta in sustinerea si promovarea agriculturii ecologice, de la tehnici de aplicare a legislatiei din domeniu, pana la certificare si gestionarea unei ferme propriu-zise:
-Ing. Viorica Boboc- Presedinte Asociatia Bioavirom-Prof. Maria Toader - Profesor UASMV-Ing. Aurel Petrus- Administrator ferma ecologica SC Auger Petrus SRL-Damian Dragomir- Business Developer Austria Bio Garantie
Training-ul se va desfasura pe parcursul a patru zile, iar ultima zi de curs va fi dedicata unei vizite la o ferma ecologica. Vizita are ca scop familiarizarea cu toate elementele unei ferme ecologice si schimbul de experiente practice cu administratorii fermei si specialisti in domeniul agriculturii ecologice. La finalul cursului, participantii vor primi un certificat de absolvire autorizat de ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari) si recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu certificarea specifica modulului de curs parcurs.
Costul formarii de persoana este variaza in functie de modulul ales intre 650 lei (trei zile) si 900 de lei (cinci zile). Costurile sunt scutite de TVA. Pentru inscrieri si si informatii suplimentare, ne puteti contacta telefonic la urmatoarele numere de telefon: 031.428.24.44/ 0733.077.909, sau prin e-mail: ruxandra@cbmanagement.ro

marți, 18 februarie 2014

Cartofi „rezistenţi la mană” creaţi de cercetătorii britanici

Yahoo News – 20 de ore în urmă

Cartoful modificat genetic are o genă de la o rudă sălbatică. Oamenii de ştiinţă britanici au creat un tip de cartofi modificaţi genetic care rezistă în faţa celui mai mare duşman al legumelor – mana. Mana cartofului (Phytophthora infestans), cea care a declanşat Marea Foamete Irlandeză din anii 1840, atacă în prezent până la 30-50% din recoltele de cartofi din toată lumea. 
După trei ani de teste, cercetătorii de la John Innes Centre şi Sainsbury Laboratory din Norwich, Anglia, au arătat că noul tip de cartof, modificat genetic, se poate dezvolta sănătos, fără probleme, chiar dacă este expus la mană, relatează bbc.co.uk. Înainte ca acest OMG să fie cultivat însă în scop comercial este necesară aprobarea lui de către UE.
Cartofii sunt legume extrem de vulnerabile la mană, o ciupercă ce se dezvoltă în special în condiţii de umiditate mare, destul de frecventă în Europa în anotimpul recoltei. „Infecţia” se răspândeşte cu o viteză foarte mare, iar impactul asupra culturilor este devastator. Pentru a împiedica apariţia manei, fermierii sunt adesea nevoiţi să stropească culturile de până la 15 ori pe sezon.
În cadrul unui proiect european menit să studieze potenţialul biotehnologiei în a proteja culturile, cercetătorii britanici au început, în 2010, testarea unui tip de cartof modificat genetic. Acesta este o variantă îmbunătăţită a cartofului Desiree (cu coajă roşie şi pulpă galbenă), căruia i-a fost adăugată o genă, preluată de la o rudă sălbatică a cartofului din America de Sud, genă care ajută planta să îşi activeze apărarea naturală împotriva manei.
Prof Jonathan Jones, coordonatorul studiului, spune că încrucişarea cu rude sălbatice este laborioasă şi destul de riscantă. Până când cartoful îmbunătăţit ajunge să fie cultivat la scară largă, agentul patogen care produce mana ar putea evolua şi dezvolta abilitatea de a învinge noua apărare a legumei. Însă cercetătorul este de părere că este de preferat să se controleze „boala” prin intemediul geneticii, decât cu ajutorul chimicalelor.