marți, 13 mai 2014

Tratamente de primăvară

07 Mai 2014 11:27

- Dăunătorii de primăvară din culturile de cartofi sunt adulţii hibernanţi ai gândacului din Colorado. Tratamentele la culturile/tufele de cartofi răsărite se fac când se constată prezenţa unui adult la 4 – 5 tufe.
Reţete:
• Fâstâc 10 EC 10 EC – 0.1 l/ha sau
• Karate Zeon – 0.2 l/ha sau
• Cyperguard 25 EC – 0.08 l/ha sau
• Pyrinex Quick – 1.0 l/ha sau alte produse omologate cu acţiune similară, clasificate (Xi – Xn).
Tratamentul poate fi complexat cu primul tratament preventiv pentru mană. Ca reţetă se recomandă folosirea produselor ce conţin s.a. fluazinam. Denumirea lor comercială este Banjo 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha); Nando 500 SC 0.3 – 0.4 l/ha); Shirlan 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha); Terminus 500 SC (0.3 – 0.4 l/ha). Se pot folosi şi alte produse de contact cu efect preventiv: Bravo 500 SC – 0.2 % sau Antracol 70 WP – 0.2 % sau Alcupral 0.3 % sau Dithane M 45 – 0.2 % etc.
Atenţie!
Tratamentul poate fi efectuat în zilele însorite, fără vânt cu temperatura aerului mai mică de 24ºC. Perioada optimă de aplicare a tratamentului este după răsărirea culturii – până la apariţia larvelor.
- Dăunătorii de primăvară din răsadurile de legume (roşii, vinete, ardei, castraveţi, pepeni) se combat cu tratamente specifice după plantarea la locul definitiv în câmp sau spaţii protejate.
Bolile/dăunătorii sunt de colet și boli ale aparatului foliar. Aplicarea tratamentului se va face la plantare, odată cu prima udare sau la 2-3 zile după. Cantitatea de soluţie este de 0.5 l/planta.
Reţete:
- Previcur Energy – 0.1 % sau
- Topsin 500 SC – 0.14 % + Dithane M 45 – 0.2 % sau Folpan 80 WDG – 0.15 % sau Merpan 80 WDG – 0.15 %.
Pentru dăunători reţeta optimă este Novadim Progres – 0.2 % sau Actara -0.02 %. Acest produs se foloseşte doar la culturile din spaţii închise. Tratamentele vor fi foliare sau la rădăcina fiecărei plante după plantare. Pentru culturile de castraveţi şi pepeni îndeosebi cele din spaţii închise se vor efectua tratamente preventive sau curative împotriva fuzariozei, pătării unghiulare şi manei. Pentru fuzarioză se vor efectua tratamente preventive, prin udarea fiecărei plante cu soluţie în concentraţie de 0.05 % (500 ml soluţie/plantă). La depistarea primelor simptome de boală folosiţi produsul în C % de 0.1 % = TOPSIN AL 70 PU (tiofanat metil 70 %) - 0,05 – 0,1% =
Pentru mană şi pătare unghiulară se aplică reţeta Bravo 500 SC (s.a. clorotalonil 500 g/l) – 0,2 % (acţiune de contact) sau Curzate Super (Cymoxanil 4 % + Mancozeb 40 %) acţiune sistemică sau Manoxin C 50 PU (s.a. 25 % Cupru din oxiclorura + 24 % fosetil de aluminiu + 1 % miclobutanil) - 0,4% (sistemic) sau Melody Compact 49 WG – (s.a. iprovalicarb 8.4 % + cupru 40.6 %) - 0.2 % sistemic.
Alte recomandări:
Pentru fuzarioză se execută tratamente preventive! Pentru mană şi pătare unghiulară tratamentele se execută din 7 în 7 zile dacă se folosesc produse de contact sau după 10-12 zile dacă s-a utilizat un produs cu acţiune sistemică. La tratamentul următor se vor folosi produse cu substanţe active diferite.
Bolile din culturile de ceapă sunt mana și infecţiile primare. Tratamentul trebuie să fie preventiv şi curativ. Se execută tratamentul T2 pentru cultura de ceapă din arpagic şi T1 pentru cele înfiinţate prin semănat direct sau răsad.
Atenţie!
Perioadele ploioase, nopţile reci şi zilele călduroase sunt favorabile atacului de mană. Se va efectua tratament imediat ce condiţiile meteo fac posibil acest lucru.
Reţete:
- Acrobat MZ 90/600 WP – 0.2 % sau
- Aliette 80 WG – 0.3 % sau
- Previcur Energy – 0.1 %. Sau
- Ridomil MZ 68 WG – 0.25 %. Sau
- Folio Gold – 0.075 % sau
- Manoxin C 50 PU – 0.4 % sau alt produs omologat cu efect similar
Se poate executa un tratament complexat cu un insecticid împotriva dăunătorilor musca cepei şi a usturoiului şi tratamentul al II-lea generaţia I, G1 pentru gărgăriţă cepei, tratamentul al II-lea generaţia I G1 şi pentru trips primul tratament..
Insecticidele recomandate sunt Actara, Karate Zeon, Kohinor, Reldan, Mospilan, Novadim Progress sau altele omologate în UE şi România. Dacă a fost efectuat tratamentul1 pentru dăunători se ţine cont de numărul de zile de la tratament şi de timpul de acţiune al produsului folosit.
Atenţie!
- Pentru aderența soluţiei se adaugă obligatoriu Aracet – 0.2 % sau alt produs cu proprietăţi de lipirea soluţiei pe frunze (Şpur, Nu – Film, Silwet Gold etc.);
- Tratamentul se efectuează dus - întors pentru a acoperi întreaga suprafaţă cilindrică a frunzelor;
- Tratamentul următor se va face după 10 - 12 zile în funcţie de produsul folosit;
- Intervalul între tratamente se adaptează în funcţie de presiunea de infecţie, dezvoltatea culturii şi de condiţiile climatice;
- La o eventuală presiune de infecţie ridicată numărul de zile până la următorul tratament se reduce la 7 – 10 zile;
- Se efectuează 2-3 tratamente utilizând produse cu s.a. diferite;
- Dacă se utilizează produse de contact, tratamentul se repetă după 5-7 zile;
- Ceapa verde pentru consum curent nu se tratează.
Boala din culturile de căpşun este putregaiului fructelor. Tratamentul se face prin stropirea culturii în funcţie de precocitatea soiurilor. Pentru soiuri sau hibrizi cu coacere timpurie la scuturarea petalelor - creşterea fructelor este următoarea rețetă:
- Topsin Al 70 PU – 0.1 % sau Switch 62.5 WG -1 kg/ha.
După fiecare recoltare se aplică următoarea rețetă:
- Teldor 500 SC – 0.15 % (Timp de Pauză 1 -3 zile)
- Switch 62.5 WG- 1 kg/ha (Timp de pauză -3 zile).
- Rovral 500 SC – 0.1 % (Timp de pauză 7 zile)
- Topsin Al 70 PU – 0.1 %. (Timp de pauză 14 zile) sau alte produse cu efect similar.
Tratamentele se aplică în funcţie de tipul de cultură (câmp sau spaţii protejate) condiţiile meteo, sistemul de irigare, mulcirea solului, sensibilitatea soiurilor. În anii ploioşi boala poate cauza pierderi însemnate de recoltă (până la 50 – 80 %). La soiurile de căpşun târzii şi semitârzii se efectuează cel de al II-lea tratament cu Topsin 0.1 % la interval de 10-14 zile când plantele sunt în plină floare.
- La sfârşitul înfloritului (s.a. tiofanat metil nu afectează grăunciorul de polen);
- Botricide specifice după fiecare recoltare;
Dacă se constată prezenţa acarienilor folosiţi acaricide specifice: Ortus 0.05 % sau alt produs avizat. Alte măsuri de limitare a atacului sunt reducerea foliajului, eliminarea excesului de umiditate și aerisirea culturii. Prin păstrarea unei densităţi optime, folosirea foliilor de plastic, mulcirea solului cu paie sau alte materiale pentru evitarea contactului fructelor cu solul se face tratament chimic preventiv.
Bolile/dăunătorii din culturile de fasole (grădină şi câmp) sunt antracnoza, bacterioza și afidele.
Reţete:
Pentru antracnoza: Merpan 80 WDG -0.15 % sau Captan 50 WP -0.2 %.
Pentru bacterioza: Alcupral 50 PU – 0.25 % sau Champion 50 WP – 0.25 % sau Funguran OH
50 WP – 0.25 %
Pentru dăunători: Calypso 480 SC – 0.02 %, Mavrik 2 F - 0.02 %, Mospilan 20 SG -0.02 % sau
Karate Zeon 0.015 % sau Kohinor 200 ŞL – 0.04 % sau alte aficide specifice
Perioada optimă de tratament este în faza de cotiledoane – apariţia primelor două – trei frunzuliţe adevărate. Tratamentul se poate aplica şi la culturile de castraveţi şi pepeni din câmp.
Atenţie!
- Se foloseşte insecticidul doar atunci când dăunătorul este prezent.
Dăunătorii/bolile din arborii din parcuri, scuaruri și aliniamente stradale, curți, grădini particulare, plantații pomicole sunt tigrul platanului, fluturele cu abdomenul auriu, omida păroasă a stejarului, inelarul, purecii meliferi, păduchii de frunză, păduchele lânos, țânțărașul frunzelor de buxus, viespea lăstarilor de măr și păr etc., precum și ciupercile de tip făinare şi alte boli foliare, de scoarță și lemn. Pentru prevenire și combatere se vor efectua două tratamente fitosanitare.
Reţete:
MOSPILAN 20 SP 0,025% sau RELDAN 22 EC 2,0 – 2,2 l/ha + SCORE 250 EC 0,015% + FOLPAN 80 WDG 0,1% + ARACET 0,2%;MOVENTO 100 SC 1,875 l/ha sau PYRINEX QUICK 0,1% + DITHAN M 45 0,2% + ARACET 0,2%
Perioada optimă pentru tratament:
Tratamentul I: 7 - 12 mai 2014
Tratamentul al II-lea se va repeta la 7 - 10 zile de la tratamentul anterior.

Știri fitosanitare - legumicultura
Dăunătorii de sol din culturile de porumb şi floarea soarelui sunt gândacul pământiu și răţişoara porumbului.
Atenţie! Adulţii de răţişoara porumbului migrează de la cultura de porumb la cea de floarea soarelui. Perioada optimă de tratament este în timpul şi după răsărirea culturii şi este condiţionat de prezenţa dăunătorilor (peste 3 % plante atacate). Tratamentul este obligatoriu acolo unde la semănat s-a folosit sămânţa tratată doar cu fungicid.
Reţete:
Calypso 480 SC – 0.090 l/ha sau
Imidan 50 WP – 1.5 kg/ha sau
Mospilan 20 SP – 0.100 kg/ha sau alte produse omologate în UE şi România şi cu acţiune similară.
Dăunătorii din culturile de legume din camp sunt melcii fără cochilie, viermii sârmă și coropişniţele. Perioada optimă de tratament este la apariţia primelor semne că dăunătorii exista în cultură: frunze cu aspect de păşunat, răsaduri retezate la nivelul solului, rădăcini mâncate etc. şi întotdeauna după perioade ploioase la melcii fără cochilie.
Reţete:
- Optimol 4 G (s. a. metaldehida 5 %)– 15 kg/ha; 15 g/10 mp sau;
- Agrosan B (s. a. metaldehida 5 %)– 15 kg/ha; 15 g/10 mp sau;
- Mesurol 2 RB (s. a. metiocarb 2 %)- 5 kg/ha sau 5 g/10 mp.
Atenţie!
- Momelile se aplică prin împrăştiere la suprafaţa solului său pe rândul de plante.
- Pentru a evita infestările din exterior este recomandat ca produsele să fie aplicate de-a lungul marginilor suprafeţelor de tratat.
- Aplicarea granulelor, după - amiază sau seara în lipsa dăunătorului.
- Nu necesită incorporare în sol.
- Prăşile repetate, irigare moderată, evitarea excesului de umiditate.
- Atenţie! La culturile de varză și salată granulele nu trebuie să ajungă între frunzele căpăţânilor în formare.
- Produsele au efect repelent (substanță care prin calitățile sale organoleptice - gust, miros - îndepărtează rozătoarele, insectele, păsările etc.
- Rezultatele maxime se obţin în condiţii de umiditate.
- Mesurol 2 RB Combate şi coropişniţele la culturile de tomate. Se utilizează la plantare sau în vegetaţie prin împrăştiere uniformă sau din loc în loc cu respectarea dozei la unitatea de suprafaţă. Împotriva coropişniţelor este necesară o uşoară incorporare în sol. Astfel se combat şi melcii cu cochilie. Se aplică cel mult două tratamente într-un sezon iar timpul de pauză este 14 zile.
Reţeta:
- COROCID Forţe (s.a. 0.5 % lambda cihalotrin + 0.2 % ulei de portocale)- 5 kg/ha/40 g/80 mp.
Produsul are efect repelent asupra păsărilor şi animalelor domestice. Atenţie la aplicare a produselor: momelile vor fi aplicate înainte sau după plantarea răsadurilor prin împrăştiere la suprafaţa solului, în benzi sau sub formă de grămăjoare la baza fiecărei plante. Pentru rezultate bune încorporarea produselor în sol este obligatorie: în cazul terenurilor infestate, cele fertilizate cu gunoi de grajd nefermentat, la pregătirea terenului în vederea plantării sau concomitent cu plantatul (sau semănatul).
Dăunătorul din culturile de mazăre este gărgăriţa mazării.
Tratament în fenofaza de înflorire – deschiderea primelor flori cu produse.
Reţete cu produse piretroide (Mavrik 2 F – 0.05 %; Decis Mega 50 EW - 0.02 %; Fâstâc 10 EC – 0.02 %) sau neonicotinoide: Mospilan 20 SP – 0.025 %; Calypso 480 SC – 0.02 %.
Alte recomandări: în cazul folosirii produselor piretroide se va asigura o acoperire completă şi uniformă a plantelor, se evită stropirea plantelor la temperaturi ridicate (peste 22 ° C). Produsele Mavrik, Calypso şi Mospilan 20 SG sunt selective pentru albine. Cu acest tratament sunt combătute şi ale gărgăriţe dăunătoare culturii de mazăre (cele dungate, Sitona spp) care rod foliolele frunzelor sub formă de dantelă dar şi molia păstăilor de mazăre. Larvele moliei rod boabele din păstăile de mazăre. Atacul se întâlneşte mai mult la 
Știri fitosanitare din 12 mai
12 Mai 2014
Dăunătorii/bolile din livezile cu cireş şi vişin sunt musca cireşelor, afidele, monilioza, pătările și ciuruirile. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentelor la cireşii şi vişinii cu coacere târzie.
Reţete:
Tratamentul 1: CALYPSO 480 SC = 0,025 + TOPAS 100 EC = 0,05% sau
ACTARA = 0,02% + BRAVO 500 SC = 0,15%
Tratamentul al II-lea: Se execută la 7-9 zile de la primul tratament.
DECIS MEGA 50 EW = 0,015% + CHORUS 75 WG = 0,02% + TOPSIN 500 SC = 0,1% sau
NOVADIM PROGRESS = 0,075% + TELDOR 500 SC = 0,08% + TOPSIN AL 70 PU = 0,07% sau
KARATE ZEON = 0,015% + SCORE 250 EC = 0,02%. Sau
FASTAC 10 EC = 0,02% + ROVRAL 500 SC = 0,1%
Atenţie!
Tratamentul optim se va executa la soiurile târzii, când soiurile timpurii de mai sunt în pârgă.
Respectaţi timpul de pauză până la consumul fructelor (8 -10 zile de la ultimul tratament). Pot fi utilizate şi alte produse omologate în UE şi România pentru testele amintite.
Bolile din culturile de viță de vie sunt mana, făinarea, rujeola, mana şi făinarea pe frunze şi ciorchine. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului al II-lea care este un tratament de siguranţă atunci când lăstarii au 50-70 cm. lungime, mai ales în zonele favorabile făinării şi rezervă mare de acarieni.
Reţete:
- MIKAL FLASH = 0,3% + TOPSIN 500 SC = 0,15% sau;
- ANTRACOL 70 WP = 0,2-0,3% + KARATHANE GOLD = 0,05% sau;
- FLOWBRIX = 0,25% + FOLICUR SOLO 250 EW = 0,04% sau;
- DITHANE M-45 = 0,2% + KUMULUS DF = 0,3%. Sau;
- CAPTAN = 0,25% + SULPHUR = 0,4%.
Atenţie! Pe parcelele cu atac de acarieni, se recomandă folosirea în amestec a produsului ENVIDOR = 0,04% sau MILBECNOCK = 0,08% sau alte acaricide. Pot fi folosite şi alte produse omologate în UE şi România pentru testele amintite.
Boala din culturile de ceapă este mana cepei.
Rețete la tratamente pentru prevenire si combatere:
- BRAVO 500 SC - 2,0 l/ha sau 5 – MERPAN 50 WP - 0,2 % sau
- BANJO 500 SC - 0,04 % sau 6 - CAPTAN 80 WDG - 0,15 % sau
- ODEON 820 WDG - 0,12 % sau 7 - ACROBAT MZ 90/600 WP - 2,0 kg/ha.
Perioada optimă de tratament 14 - 20 mai 2014.
Atentie! Pentru o mai bună aderență se va adauga adeziv :- ARACET – 0,15%.
Tratamentul se va repeta la 7-10 zile în funcţie de remanenţa fungicidului si se va prelungi cu numărul de zile cu ploaie. Se pot utiliza utiliza şi alte produse de protecţia plantelor omologate în UE si România.
Sanatatea 
Boala din culturile de fasole este antracnoza.
Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea primului tratament imediat dupa răsărire – faza cotiledonală.
Retete:
- CAPTAN 50 WP - 0,25 % sau
- MERPAN 80 WDG - 0,15 %.

sâmbătă, 22 februarie 2014

Sărbătoarea mărului la Naturalma

20 Ianuarie 2014
Naturalma SA, companie de care aparține Pepiniera pomicolă Holland Alma, cu sediul central în Piricse (Ungaria), a organizat, la pepinerele sale de la Csobád (Ungaria), o zi dedicată mărului. Evenimentul desfășurat pe 11 septembrie a fost prilej pentru lansarea unei cărți de specialitate cu titlul „Producerea mărului pe temelii noi", carte numită de cei mai mulți parteneri pur și simplu „Cartea Naturalma". Cei peste 200 de producători de mere prezenți au intrat, gratuit, în posesia cărții. „Producerea mărului pe temelii noi" va fi disponibilă, în curând, și în limba română.
Naturalma înseamnă fructe sănătoase, cheltuieli mici, profit mare
Pepiniera care a găzduit evenimentul Naturalma și-a propus ca obiectiv principal restabilirea gloriei din trecut a producției de mere, care ar aduce beneficii pentru toți producătorii de măr. A început producția și înmulțirea unor soiuri noi de mere de consum, rezistente la boli, care necesită tratamente mai puține, pot fi produse cu costuri mai mici, dar totodată au un aspect foarte atractiv, gust excelent și o depozitabilitate mărită. Selectarea soiurilor și structurarea programului au fost precedate de o muncă de pregătire de 5 ani. 130 de hectare din noile soiuri au fost deja plantate, dar pentru o bază de mărfuri ar fi necesare minimum 2.000 de hectare. Naturalma SA asigură cadrul acestui program oferind consultanță și marketing. Se dorește ca până la realizarea unei baze mai serioase de mărfuri/fructe din soiurile noi (Red Topaz®, Rozela®, Luna®, Orion® și Sirius®), brandul Naturalma® să fie familiar, precum și un produs căutat pe piața de consum. Naturalma® reprezintă legătura dintre producător și consumator. Interesul producătorului este de a utiliza substanțe chimice mai puține, pentru că astfel costurile proprii de producție sunt reduse, iar producătorul obține un profit mai mare. Consumatorul este interesat de fructele sănătoase, cu o încărcare chimică minimă. Comercianții sunt fericiți să comunice mesaje de marketing de acest gen. Astfel, și al treilea participant (operator) din piață poate să se conecteze cu ușurință la sistemul Naturalma®.
„Cartea Naturalma" sau „Producerea mărului pe temelii noi"
Producătorii Naturalma® doresc să producă mere de consum de calitate excelentă, nu mere industriale. Pentru realizarea acestui lucru Naturalma SA asigură tot sprijinul profesional. În primul an, producătorii beneficiază de 2-3 consultanțe gratuite în livada proprie, iar cartea specializată „Producerea mărului pe temelii noi", tocmai lansată în Ungaria pe data de 11 septembrie în Ungaria, este pusă gratis la dispoziția producătorilor de mere în vederea realizării unui viitor de succes. Cartea va apărea și în România, în curând. „Producerea mărului pe temelii noi" conține semnătura unor specialiști de seamă care scriu despre folosirea soiurilor și altoilor, despre situația actuală a producției de mere și scenariile posibile de viitor. Alături de ei, firme locale consacrate din sectorul pomicol prezintă cele mai recente cercetări, inovații și recomandări tehnologice aferente. Cartea este rezultatul unei cooperări exemplare și se bazează pe lucrări pregătitoare de jumătate de an. Cei mai mari producători și distribuitori de pesticide, lideri ai tehnologiilor de mecanizare și tehnologiei de stropire, precum și producători renumiți de îngrășăminte apar împreună în această publicație. Cartea nu este totuși despre lupta cu concurența, ci despre gândire și acțiune comună reală. În această stare de spirit s-a desfășurat și evenimentul din 11 septembrie, unde fiecare dintre cei peste 200 de producători de mere a primit un exemplar gratuit din publicația de 160 de pagini, care în următorii doi ani va fi folosită zi de zi în scopul de a-și înlesni fiecare activitatea în livada proprie.
De asemenea, grație contribuțiilor firmei gazdă a evenimentului Naturalma SA și a companiilor participante, cele 4800 de exemplare rămase își vor găsi tot gratis proprietarul la evenimentele legate de mere care vor avea loc în viitor. Cartea nu este disponibilă în magazine. Un exemplar gratuit se poate obține exclusiv la evenimentele profesionale legate de mere și organizate de către Holland Alma SRL, Naturalma SA, Agrolanc SRL, BASF, Bayer, Biocont, Bioferm, Farmcenter, Cheminova, Dow Agro, Dupont, Farmcenter, Malagrow, Nitrogénművek și/sau Syngenta.

Ajutor pentru cultivatorii de cartofi

13 Februarie 2014 
Hotărârea de Guvern privind aprobarea ajutorului de stat care se acordă producătorilor de cartofi afectaţi de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului pentru recolta anului 2012 a fost adoptată de guvernul României. Actul normativ are în vedere stimularea producţiei autohtone de cartofi de sămânţă şi de consum, precum şi obţinerea unor producţii de calitate superioară, prin aplicarea corectă a măsurilor de control în cazul depistării organismelor dăunătoare.
Valoarea totală a ajutorului financiar, acordat de la bugetul de stat, pentru recolta anului 2012 este de 2.000.000 lei, beneficiarii fiind doar producătorii afectaţi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi) şi/sau Ralstonia solanacearum(putregaiul brun al cartofului) care au respectat prevederile articolului 5 din Hotararea de Guvern nr. 299 din 2012 privind normele metodologice de acordare a ajutoarelor de stat producătorilor de cartofi afectați de organismele de carantină dăunătoare culturii cartofului, cu modificarile si completarile ulterioare.

vineri, 21 februarie 2014

Cum poti obtine o diploma de fermier in agricultura ecologica

manager.ro 
Cursul de agricultura ecologica este disponibil in 3 module. Cursantii pot opta pentru unul dintre urmatoarele module potrivit afacerii tale si planurilor de dezvoltare:
- Curs operator in ferme ecologice mixte-Curs operator in ferme ecologice vegetale-Curs operator in ferme ecologice animale
Modulele acopera toate instrumentele de aplicare a legislatiei din acest domeniu, prezinta cele mai noi forme de sprijin pentru sustinerea si dezvoltarea fermelor dar si metode de promovare a produselor ecologice pe piata autohtona si in strainatate. 
Trainerii sunt specialisti in domeniu, cu o vasta experienta in sustinerea si promovarea agriculturii ecologice, de la tehnici de aplicare a legislatiei din domeniu, pana la certificare si gestionarea unei ferme propriu-zise:
-Ing. Viorica Boboc- Presedinte Asociatia Bioavirom-Prof. Maria Toader - Profesor UASMV-Ing. Aurel Petrus- Administrator ferma ecologica SC Auger Petrus SRL-Damian Dragomir- Business Developer Austria Bio Garantie
Training-ul se va desfasura pe parcursul a patru zile, iar ultima zi de curs va fi dedicata unei vizite la o ferma ecologica. Vizita are ca scop familiarizarea cu toate elementele unei ferme ecologice si schimbul de experiente practice cu administratorii fermei si specialisti in domeniul agriculturii ecologice. La finalul cursului, participantii vor primi un certificat de absolvire autorizat de ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari) si recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale cu certificarea specifica modulului de curs parcurs.
Costul formarii de persoana este variaza in functie de modulul ales intre 650 lei (trei zile) si 900 de lei (cinci zile). Costurile sunt scutite de TVA. Pentru inscrieri si si informatii suplimentare, ne puteti contacta telefonic la urmatoarele numere de telefon: 031.428.24.44/ 0733.077.909, sau prin e-mail: ruxandra@cbmanagement.ro

marți, 18 februarie 2014

Cartofi „rezistenţi la mană” creaţi de cercetătorii britanici

Yahoo News – 20 de ore în urmă

Cartoful modificat genetic are o genă de la o rudă sălbatică. Oamenii de ştiinţă britanici au creat un tip de cartofi modificaţi genetic care rezistă în faţa celui mai mare duşman al legumelor – mana. Mana cartofului (Phytophthora infestans), cea care a declanşat Marea Foamete Irlandeză din anii 1840, atacă în prezent până la 30-50% din recoltele de cartofi din toată lumea. 
După trei ani de teste, cercetătorii de la John Innes Centre şi Sainsbury Laboratory din Norwich, Anglia, au arătat că noul tip de cartof, modificat genetic, se poate dezvolta sănătos, fără probleme, chiar dacă este expus la mană, relatează bbc.co.uk. Înainte ca acest OMG să fie cultivat însă în scop comercial este necesară aprobarea lui de către UE.
Cartofii sunt legume extrem de vulnerabile la mană, o ciupercă ce se dezvoltă în special în condiţii de umiditate mare, destul de frecventă în Europa în anotimpul recoltei. „Infecţia” se răspândeşte cu o viteză foarte mare, iar impactul asupra culturilor este devastator. Pentru a împiedica apariţia manei, fermierii sunt adesea nevoiţi să stropească culturile de până la 15 ori pe sezon.
În cadrul unui proiect european menit să studieze potenţialul biotehnologiei în a proteja culturile, cercetătorii britanici au început, în 2010, testarea unui tip de cartof modificat genetic. Acesta este o variantă îmbunătăţită a cartofului Desiree (cu coajă roşie şi pulpă galbenă), căruia i-a fost adăugată o genă, preluată de la o rudă sălbatică a cartofului din America de Sud, genă care ajută planta să îşi activeze apărarea naturală împotriva manei.
Prof Jonathan Jones, coordonatorul studiului, spune că încrucişarea cu rude sălbatice este laborioasă şi destul de riscantă. Până când cartoful îmbunătăţit ajunge să fie cultivat la scară largă, agentul patogen care produce mana ar putea evolua şi dezvolta abilitatea de a învinge noua apărare a legumei. Însă cercetătorul este de părere că este de preferat să se controleze „boala” prin intemediul geneticii, decât cu ajutorul chimicalelor.

luni, 20 ianuarie 2014

Ești producător agricol? Află ce acte îți trebuie pentru a putea exporta

22 Apr 2013
Piața românească este invadată la intervale tot mai dese de mărfuri tot mai variate. Dar cum ramane cu activitatea producătorilor români în afara granițelor? 
Mulți întreprinzători ar dori să se extindă și pe alte piețe, însă nu întotdeauna reușesc. Motivele: lipsa de informații. Recolta.eu pune la dispoziția celor care vor să exporte produse agroalimentare, informațiile necesare pentru a putea începe activitatea. Astfel, cu documentația pusă la punct și cu un sprijin financiar sunt mari șanse ca și micii producători să ajungă comercianți la scară largă. Documente necesare pentru export:
1. Contractul de vânzare-cumpărare sau alt tip de tranzacție de comerț exterior ori de cooperare economică internațională, izvorul tuturor drepturilor și obligațiilor părților, operațiunilor, procedurilor și documentelor tranzacției (inclusiv pentru plată, creditare, finanțare, leasing, etc.).
2. Factura de export (Invoice), cuprinzând numele mărfii, cantitatea, calitatea, sortimentul, U/M, prețul unitar tip INCOTERMS 2010 (EXW, FCA, FOB, CIP, CFR, CIF, DAP, DAT, DDP, etc.) și valoarea totală de plată în valuta de contract, fără TVA. Factura externă (export invoice) este un înscris întocmit de exportator prin care se arată condițiile în care are loc livrarea de bunuri și prestarea de servicii. De obicei, factura externă este adresată importatorului. Aceste facturi sunt tip și se pot obține de pe Internet. Există multe site – uri care oferă șabloane și vă pot face activitatea birocratică mai ușoară.
3. Specificația mărfii (Packing List, Liste de Colisage = modul de ambalare), anexă la factura externă. Aceasta se poate obține de la societatea prin care vă trimiteți mărfurile.
4. Polița și certificatul de asigurare All Risks a mărfii. Pe piață sunt multe societăți de asigurare a mărfurilor așa că din oferta variată trebuie să o alegeți pe cea care vă avantajează cel mai mult.
5. Licența de export și/sau de import. Comerţul cu produse agro-alimentare cu statele terţe include condiţia de deţinere a unei licenţe de import/export. Licenţele pentru import/export de produse agricole sunt întocmite pe formulare AGRIM ŞI AGREX, sunt valabile pe teritoriul tuturor statelor membre UE, şi în România sunt eliberate de către APIA. Autoritatea vamală înregistrează şi certifică, pe licenţă, cantităţile utilizate, declarate în cadrul procesului de vămuire.
6. Certificatul de calitate, emis de un laborator recunoscut.
7. Certificatul de origine a mărfii: foarte important, pentru stabilirea taxelor vamale și altor obligații în vamă (comision vamal, TVA, accize, etc.) sau scutirilor, după caz, conform tratatelor bilaterale, internaționale și Tarifului Vamal General.În baza temeiului legal conferit de Decretul-Lege 130/1990, doar Camera de Comerț si Industrie a României este abilitată să emită "certificate de origine pentru mărfurile românești la export".
8. Certificatul fito-sanitar, pentru toate tipurile de produse.Certificatul fitosanitar se eliberează la cerere de către inspectorii fitosanitari din cadrul unităților fitosanitare și inspectoratelor de carantină fitosanitară vamala, împuterniciţi să elibereze certificate fitosanitare pentru plantele, produsele vegetale sau alte obiecte destinate exportului conform ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.756/2007.
9.Certificatul sanitar-veterinar.Acest certificat se obține de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
10. Documentul de transport: rutier (CMR), feroviar (Fracht), aerian (Airwaybill), naval (Bill of Lading = Conosament), cu semnătura de primire a mărfii la bordul mijlocului de transport de către conducătorul acestuia. Se eliberează de compania respectivă.
11.Declarația vamală de export, semnată de funcționarii vamali.
Pentru a putea face export (sau import) trebuie să obții codul EORI de la Direcția regională vamală de care ține firma (ți se va cere la vamă copia acestui cod). Numărul EORI este un număr unic în Comunitatea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

marți, 14 ianuarie 2014

Ferma Bucegi - Centrul de productie "Branza de Burduf in coaja de brad"


Ferma Bucegi si centrul de productie "Branza de Burduf in coaja de brad" sunt amplasate in zona alpina a Muntilor Bucegi (1280 m), avand acces auto din satul Moeciu de Sus, prin Valea Popii, parcurgand o distanta de 2,5 km pe drumul forestier.
Bran, Moeciu, Fundata reprezinta o zona cu o veche traditie in procesarea laptelui, aceasta fiind atestata in documentele gasite la vama muzeului Bran.
Inca din anul 1730, acest tip de Branza de Burduf era considerat aliment de baza in familie sau ca moneda de schimb intre producatorii din zona Muntilor Bucegi cu cei din zona de campie.
Ferma Bucegi beneficiaza de aceasta traditie si reteta, pastrand aceeasi tehnica si acelasi tip de vase de lemn, folosite de generatii, dar adaptate cerintelor impuse de normele UE si a celor in vigoare in Romania.
Branza de Burduf in coaja de brad a fost deosebit de apreciata in cadrul evenimentelor internationale la care am fost invitati mai multi producatori din cadrul Prezidiului Branza de Burduf pe care il reprezint si coordonez.
In perioada ultimilor ani, incepand cu 2004, am participat prin intermediul Slow Food International si la numeroase schimburi de experienta cu producatori de branzeturi din zona alpina din Italia, Franta si Bulgaria, constientizand in acest timp necesitatea unui astfel de proiect in zona montana din Romania, respectiv zona alpina a Muntilor Bucegi. Locatia aleasa pentru constructia centrului Ferma Bucegi nu este intamplatoare, fiind stabilita impreuna cu o delegatie din Italia, compusa din reprezentanti Slow Food si medici A.S.L. Italia.
Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei