marți, 26 noiembrie 2013

RAPORT DE ȚARĂ. Produse de Cluj: cartoful din Râșca

Digi24.ro 24.07.2013
Locuitorii din comuna clujeana Râşca sunt cei mai apreciaţi cultivatori de cartofi din Transilvania. Acesta e locul unde cartoful e rege, căci zona e cunoscută ca fiind „ţara cartofului". Aproape toate cele 1.000 de familii din Râşca cultivă cartofi de generaţii întregi, iar gospodinele de aici se laudă cu vreo 100 de reţete culinare, toate pe bază de cartofi. (...)
În cinstea popularului tubercul, la Râşca este organizat an de an un festival care promovează soiurile autohtone de cartof şi tehnologii de cultură a plantei.
Comuna clujeană Râşca este situată la peste 1.000 de metri în Munțîi Gilăului și are o vechime de peste 400 de ani. Potrivit atestărilor istorice, încă de la început, țăranii de aici se îndeletniceau cu cultivarea cartofilor. I-a ajutat solul nisipos, cu foarte mult humus, numai bun pentru cultivarea acestei legume.
Un avantaj al zonei este altitudinea, care ține departe gândacii de Colorado, principalii dăunători ai cartofului.
Anual, în fiecare gospodărie din Râșca se recoltează câte 8-10 tone de cartofi. În ultimii ani însă, agricultorii au rămas cu cartofii ecologici în pivnițe. Ei spun că e greu să facă față importului de legume practicat de supermarketuri și că au ajuns să iși vândă produsele la prețuri de nimic.
Autoritățile locale încearcă de mai bine 12 ani să obțină de la Guvern fonduri pentru crearea unui centru de colectare colectivă, însă fără succes. Între timp, agricultorii au venit cu propriile soluții.